Ski Funtastic

Sju tävlingar på nio dagar under förra touren (Funäsdalen-Tärna-Sundsvall), och nu senast sju tävlingar på sjutton dagar (Gällivare-Boden-Lindvallen-Björnrike). Intensivt, många stela muskler efter många mil i bussen. Det känns i kroppen, den blir sliten, speciellt min rygg. Jag skulle numera säga att jag är helt fri från mina ryggproblem, men jag måste hela tiden sköta om den. Just nu mår han inte helt perfekt efter två dagars tävling i Björnrike och sedan direkt två dagars skidtest i Ingemarbacken. En långhelg med vila från skidåkningen är vad som behövs. Framöver så känner jag mig klar med skidtesterna på storslalomlaggen, har testat ett par olika modeller och kommit fram till vad jag ska köra på nästa säsong. Slalomtesterna kvarstår dock, det får bli nästa vecka. Och därefter är säsongen mer eller mindre slut helt och hållet, endast Första Maj-trofén kvarstår helgen 27-29/4. Men eftersom det numera är en ENL-tävling med ett lägsta påslag på 40 så ser jag tävlingen som en rolig avslutning på säsongen, som alltid så avslutas helgen med en parallellslalomtävling, där jag har en titel att försöka försvara.

Senaste touren hade sina toppar och dalar. Inledde med stabil storslalom i Gällivare med en fjärde- respektive tredjeplats. Väl i boden stämde ingenting på slalomskidorna, placerade mig sexa första dagen, och var nästan lite beundrad av mig själv hur jag kunde åka så dåligt. Till sista dagen i Boden bytte jag i alla fall skidor för att få en förändring i både material och skalle, och det gav väl resultat. Åkningen kändes lite bättre, låg tvåa efter ett stundvis bra förstaåk, och i andra fick jag bra flyt fram till cirka 15 käppar innan mål där jag satsade lite väl hårt in i en rund långsväng, vilket resulterade i en jättemiss som kostade fem-sex sekunder. Tråkigt, men man måste satsa för att vinna. Jag var inte särskilt besviken, för det viktigaste var att jag hade fått till en "gookänsla" på skidorna. Istället för att riskera förstöra den känslan med träning i Tärnaby vilade jag istället från skidåkningen under två dagar, och passade istället på att bl.a. ta en skotertur på fjället och bara må gott.

Väl i Lindvallen var det dags för Ski Funtastic, en tävling med där alla landslagsåkare finns med i startfältet. Tuffast möjliga motstånd med andra ord. Jag levde kvar i "gookänslan" jag hade från Boden, gick ut med startnummer ett och försökte bara ta tillvara på den chansen och gasa på så mycket som möjligt i den annars väldigt platta "Ullabacken". Fyra efter förstaåket, en tiondel till Markus Larsson som låg på bronsplats. I andraåket försökte jag bara hitta spåren och försöka jobba så hårt som möjligt. Åkningen blev, om jag skall ska vara liiiite hård mot mig själv, lite väl statisk, den sista pushen saknades. Men det är svårt att komma in i det när underlaget är så spårigt som det då var. Jag gjorde i alla fall ett bra åk från min position och slutade totalt femma, ett mycket starkt resultat på en såpass stor tävling.

De två storslalomtävlingarna i Björnrike gick även dom helt okej, och nu i efterhand skulle jag nog nästan säga att det var två bra resultat, även om jag var lite småirriterad på plats. En sjätte- och en elfteplats fick jag med mig därifrån, med knappa halvsekunden upp till pallen båda dagarna. Jag var lite irriterad som sagt för jag hade lite småmissar och fick inte till något riktigt klockrent åk (förutom förstaåket första dagen), men eftersom underlaget var ganska så väldigt tufft så kunde man kanske inte heller begära något annat. Jag behöver utvecklas än mer för att kunna prestera riktigt snabb åkning även när jag startar som nummer 26 i andraåket. Hur som helst har jag tagit ett stort kliv framåt i storslalom denna säsongen (för drygt ett år sedan hade jag 46 i points, nu har jag 22), och jag måste vara nöjd med helgen där jag faktiskt är med och fightas om pallplaceringar båda dagarna i ett bra startfält.

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.