Premiärnerver?

Säsongspremiären är alltid speciell. Vissa njuter av känslan att äntligen få kasta sig ut och visa vad man går för, medan vissa säkerligen känner sig väldigt osäkra kring att naket få blotta sin åkning inför en hel skidnation som stirrar. Stunden innan start kan vara så brutalt jobbig att man just där och då, önskade att man befann sig på en annan plats, eller att man bara kunde spola fram bandet 10 minuter och att åket var gjort, eller att man grenslar andra porten så att man slipper möte banan. Känslorna och tankarna som sveper genom huvudet och kroppen vid restationsrädsla på start är brutala, dom splittar självförtroendet, stampar ner det i botten, och får en att glömma allt det man skall tänka på. Allt vänder sig emot dig, banan blir den fiende som gör allt i sin makt för att besegra dig. Personligen har jag haft dessa problem, och jag tror många kan känna igen sig.

Nu är det några år sedan för min del, jag har lyckats jobba bort det hel och hållet, vilket jag är tacksam över. Numera kan jag njuta mer på start, sjunka in i en koncertration där jag fokuserar på det jag faktiskt kan påverka. Förut var jag osäker på min åkning, trodde att jag behövde åka ännu snabbare, ännu bättre, ännu rakare, släppa ännu mer, för att kunna prestera. Men även om man tävlar på tid mot konkurrenter, kan jag bara konkurrera på bästa sätt genom att faktiskt göra mitt jobb precis som jag gjort det innan. Personligen vet jag att jag åker som snabbast om jag åker ut till punkt och går på så hårt jag kan på så kort tid som möjligt, och med så mycket rörelse jag kan. Det är min uppgift, det är så jag memorerar banan, det är mitt mål med åket. Man måste ha klart för sig vad det är som gör att man åker fort, och hålla sig till den planen. Vet man det, då infinner sig ett lugn, och lär man sig att kontrollera dessa tankar så att man inte svävar iväg i huvudet, då blir man inte lika nervös. Sedan finns det 150 andra olika tips för att bli kvitt med prestationsångesten/nervositeten, men jag kommer att återkomma till fler tips på tankegångar för att kunna prestera så bra som möjligt utifrån ens förutsättningar, längre framöver.

På söndag har jag säsongspremiär, denna gången är säsongspremiären för min del, en världscupstävling. Med tanke på att jag gjorde WC-dubut precis innan jul förra säsongen, så är detta en ny situation, men samtidigt så lik alla mina andra säsongspremiärer. Röd-blå-röd-blå och så vidare, man behöver inte göra allt mer komplicerat än vad det är. Jag har mina mål som jag siktar emot, men just resultatmålen kopplar jag bort vid sådana här gånger, det är fokus på prestation. Det enda jag tänker på är att jag skall gå ut och göra mitt jobb, min åkning, på mitt sätt, och så får vi se sedan när jag väl kommer i mål, hur alla andra presterat i jämförelse med mig.

Jag hör av mig nästa tisdag igen, och tanken är att fortsätta tänka högt varje tisdag, så på återseende! #tisdagstankar

/Emil

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.