Bra avslutning på säsongen!

Foto nr 1,2,7,8, och 10 är tagna av Anders Robertsson.
Foto nr 3 är tagen av Gunnar Bergstedt.

Många mil på vägarna nu på slutet. Först 1100 km ner Hemsedal/Ål där två slalom- och storslalomtävlingar genomfördes. Uppladdningen var sisådär, fyra dagars förkylning och stillasittande gjorde kroppen svårväckt. Förstaåket under slalomen blev därför en kamp om överlevnad, men sedan var det som att maskineriet kom igång. Andraåket var bra, och jag kände att jag hängde på täten bra, vilket också tiden indikerade på. Med en piggare kropp och ett bra självförtroende inför dag 2 i Ål, så kom också än bättre åkning. Två rejält knepiga banor som norska WC-tränaren satt, men jag klarade ut detta galant och med ett riktigt snabbt andraåk så klättrade jag i resultatlistan och presterade med lite tur säsongens punktmässigt bästa resultat på 17,15. Åkningen stämde dock inte lika bra under storslalomtävlingarna, med utan GS-träning sedan veckan innan SM så var det svårt att få till timingen i ett annars tämligen katastrofalt dåligt underlag, och jag DNF:ade i båda förstaåken båda dagarna.

Sju-åtta timmar till i bussen och vi anlände strax efter midnatt till Hamra där säsongens sista slalomrace avgjordes åtta timmar senare samma dygn. P.g.a. ny homologisering var banan nu lagd över hela flacken och halvvägs ner i sista skjutsen. För er som varit i Hamra kanske ni undrar om vi överhuvudtaget lyckades ta oss över flacken? Jodå, säsongens överlägset bästa underlag (naturbalk) gjorde uppgiften ganska oproblematisk, men värre hade det varit om det hade varit dåligt underlag och runt stakat ut på flacken. I vilket fall, förstaåket klickade inte perfekt, och jag prickade inte ut på flacken klockrent, till skillnad från förstaåkets ledare Max-Gordon Sundqvist som gjorde det mesta rätt (hoppas jag iaf) och ledde åket med en sekund. Bakläxa för resterande inklusive mig. I andra åkte jag bättre och tog också hem åket ett par tiondelar före min vapendragare Anton Magnusson, och jag klättrade från en tredjeplats till en total andraplats. Fin avslutning på tävlingssäsongen, även om det återstod en tävling, 1:a Majtroféns parallellslalomtävling. En plojtävling som tas på fullaste blodiga allvar, i alla fall av mig, mycket prestige och prispengar i potten.

2012 stod jag som vinnare av tävlingen, och i fjol tjuvstartade jag ut mig redan i 16-delsfinalen. I år upprepade jag bedriften från 2012, och precis som då var det många tuffa matcher innan jag slutligen kunde sträcka armen i luften som vinnare. I finalen mötte jag just Anton Magnusson, och tillsammans visade vi att både region 5-åkarna håller hög klass och att gammal är äldst. Det hann dock aldrig bli någon riktigt fight, halvvägs in i första heatet höll jag på att falla vilket resultareade i att Anton vann heatet med maxtid (0,4 sek), och i returmötet föll Anton oturligt nog redan i starten (se näst sista bilden). Men sådan är sporten, det är små marginaler. Jäkligt skoj att få stå överst på pallen, även om jag led med Anton.

Bästa möjliga avslut på säsongen med andra ord, och eftersom det är dåligt med snö i backarna hemma i Tärnaby så är nu tävlingsskidorna invallade och står redo att packas fram först igen till hösten. Jag har inte varit särskilt aktiv här på hemsidan under senaste månaderna, och även om det är slut på skidåkningen för den här säsongen så kommer jag fortsätta att skriva här lite då och då. Tills dess, må så gott!

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.