35 meter radie på storslalomskidorna?

Det här var ett tag sen, men nu så! För att börja där jag slutade senast, inför Trysil. Mätning av utrustning dagen innan race, Head-åkarna hade stora problem, radien visade mellan 33-34 meter på allas Head-skidor. Intressant, skidorna verkar tydligen komma med den radien från fabrik. Hur många skidor mäts under en säsong tro? Inte många, jag att Head medvetet gör radien för snäv, för att skidan skall uppfattas enkel och snabb så att många gillar den och att fler på så vis köper den. Men det får stå för mig. Övriga klarade sig fint med hårfin marginal.

Mätningen då? Jo, Herbert som han heter, letar först ut skidans midja genom att förflytta mätinstrumentet fram och tillbaka under bindningen. När han hittade midjan slog han in datan på telefon via en specialutformad app (som finns att ladda ner på FIS hemsida) på vilken millimeter på skidan midjan befann sig (ursäkta meningsuppbyggnaden, men klockan är sex och jag har fått fyra timmars sömn på nattbussen). Appen räknar sedan ut på millimetern var skidans bredaste punkt på fram- och bakdelen befinner sig. Då flyttar han mätinstrumentet dit, drar fram och tillbaka inom det närmaste området för att säkerställa att han hittar den bredaste punkten. Därefter knäppar han in datan och får sedan ut en radie på skidan, samt en toleransradie eftersom det alltid finns risk att mätningen inte är 100% rätt. Smidigt.

Herbert mäter alltså radien genom att ta genomsnittet av båda kanternas radie, han mäter inte kant för kant. Och vad jag har förstått så är det på detta vis dom mäter skidor i världscupen också. Då tänker jag att detta borde då innebära att man kan fila innerkanten mycket längs med midjan så att radien går ner mot 30 meter, och fila ytterkanten mycket i fram och bak så att radien går upp mot 40 meter. Det kanske inte går att fila så mycket, man måste hålla sig inom reglerna för hur smal/bred skidan får vara över bakdel, midja och framdel. Jag kan inte den siffran, men det skulle inte förvåna mig om det gick att fila så mycket på vardera kant att man kan fördela radien på kanterna 30/40. Detta kanske inte fungerar att åka med i praktiken, men 32/38 skulle säkerligen fungera, och varje meter man kan kapa på svängradien är nog alla glada för. Inte för att jag brukar eller tänker bruka denna metod, om den nu ens fungerar i teorin och i praktiken, men såvida jag inte tänker käpprätt åt skogen så finns det ett stort kryphål för den som vill fuska, om man nu kan kalla det fusk? Vad står det i regelboken egentligen? Jag är nog inte den första som tänkt denna tanken, så vem vet, det kanske redan "fuskas" på detta vis i världscupen?

För övrigt, EC-tävlingarna i Trysil och Vemdalen gick dåligt. Som pricken över moset fick jag ryggskott när jag kom hem till Tärna, och först nu har jag återhämtat mig. I skrivande stund är jag på väg ner till Italien för att delta i Universiaden, mer om det i kommande inlägg.

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.